sea our future op de oceaan deel 4

Gepubliceerd op 27 december 2018 om 23:21

Hierbij een uitgebreide update over ons onderzoek. Inmiddels zijn we al ruim vier weken elke ochtend druk in de weer met onze apparatuur. Maar wat doen we nu eigenlijk precies? Om kwart voor acht lopen wij met onze filtreerbekers en het pH koffertje onder de arm naar het dek.

Meestal begint Nikki met het kalibreren van de pH meter en ondertussen gaat Eline naar de navigation room om de algemene data op te schrijven, bijvoorbeeld de snelheid, diepte en positie van het schip. Hierna moeten we nog een emmertje zeewater putsen (wat makkelijker gezegd is dan gedaan, maar na weer een aantal minuten klooien met de emmer, lukt het toch telkens weer) en dan beginnen de metingen. Als eerste meten we de zuurtegraad van het water en tegelijkertijd ook de temperatuur van het water. Daarna maken we een opstelling van de filtreerbekers, die moeten namelijk aan elkaar verbonden worden en ook aan de vacuümpomp. We zorgen dat alles een beetje veilig staat en niet bij de eerste de beste golf omvalt. Met de pomp trekken we het zeewater door een filter zodat de algen die in het water zitten op het filter blijven liggen. Elke dag verzamelen we twee samples, eentje voor een chlorofylbepaling, dan kijk je welke kleur(en) de algen hebben en een sample gebruiken we om te tellen hoeveel algen er in het water zitten en wat voor soort skelet ze hebben. Tot slot vullen we nog een buisje met het gefiltreerde water om te bepalen welke en hoeveel voedingsstoffen (nutriënten) er in het water zitten. 
Er gaat ook wel eens wat mis. Zo vergeten we soms de pH meter af te lezen na onze standaardtijd wachten of we vergeten de temperatuur af te lezen. Op open ze viel er ook nog wel een filtreerbeker om, maar al met al zijn onze metingen tot nu toe erg goed gelukt. 
Conclusies over onze metingen trekken we op dit moment nog niet, we willen eerst de filters en buisjes met nutriënten bekeken hebben. We hopen binnenkort wat foto’s te kunnen sturen met betrekking tot ons onderzoek!

Groetjes, Twee jonge wetenschappers


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.