Proefonderzoek Markermeer

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 om 10:45

Gister zijn we samen met leraren van de UvA naar het Markermeer geweest! We waren door onze mentor Katja Peijnenburg (Naturalis biodiversity center en FAME) uitgenodigd om mee te gaan met een onderzoek boot. Ze doen namelijk onderzoek naar de oorzaken van de verloedering van het Markermeer. Dit had wel iets te maken met ons eigen onderzoek, want ze maten onder andere de pH-waarden en zuurtegraad van het meer.


We begonnen de ochtend bij de UvA Siencepark en zijn van daaruit doorgereden naar Edam, waar de boot lag. Na een introductie van beide onderzoeken en een veiligheidsuitleg zijn we op weg gegaan. We gingen met een noodvaart richting het midden van het meer. Eenmaal in het midden aangekomen zijn we rustig teruggevaren om alle metingen te doen. De golven op het meer waren echter best aanwezig, dus binnen de kortste keren lagen we alle drie groen op de bodem van de boot. Maar na een tijdje kwamen we er weer bovenop en deden we metingen met een secchy-disk, die meet de hoeveelheid algen in het water. Waar we allemaal wel geïnteresseerd in waren, was het verschil in nauwkeurigheid tussen de secchy-disk (van 300 euro) en de sonor (van 20.000 euro). Wonder boven wonder was dat verschil erg klein!
Al met al hebben we een fantastische dag gehad op het water en hebben we veel geleerd over meetmethodes en de vele voorbereidingen die zo'n meting vergt.

 

Eline

Samen met Katja Peijnenburg, onze mentor


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.